wubben chan logo

Datagedreven Ontwerpen

Bouw de toekomst met data als fundament voor ontwerp

Datagedreven ontwerpen stelt data centraal en laat data software aansturen, in plaats van andersom. Ook worden software applicaties losgekoppeld van data. De aanpak vereist een open, verbonden ecosysteem, gecentreerd rond gegevens die modellen en documenten dynamisch met elkaar verbinden.

Het traditionele ontwerpproces

Het Bouw Informatie Model (BIM), zoals de naam het al aangeeft, zou over informatie(data) moeten gaan. Maar de realiteit ziet er heel anders uit: de meeste BIM-processen zijn gecentreerd rond modelgebaseerde workflows. Deze benadering houdt in dat modellen worden ontworpen op basis van bepaalde vereisten, waarna gegevens worden gegenereerd en gevalideerd. Het overdragen van die modellen aan de volgende projectpartner binnen het ontwerpproces van het gebouw leidt vaak tot gegevensverlies, wat tot fouten kan leiden. Voordat de bouw kan beginnen moet het model dan opnieuw ontworpen worden.

Datagedreven ontwerpen binnen Wubben.Chan

Wubben.Chan architecten is een bureau met een visie van een datagedreven organisatie. Binnen het bureau streven we naar ontwerpprocessen die efficiënter en accurater zijn. Geautomatiseerd en datagedreven ontwerpen zorgt ervoor dat we met minder inzet, verkorte doorlooptijden een constante kwaliteit kunnen leveren. Verschillende ontwerpoplossingen kunnen worden verkend en inzichtelijk gemaakt. Oplossingen kunnen worden geoptimaliseerd. Het geeft flexibiliteit voor het ontwerpproces, waardoor er geanticipeerd kan worden op wijzigingen. Datagedreven werken draagt bij aan het maken van betere beslissingen, met het behoud van de ontwerpvrijdheid.

''Met datagedreven ontwerpen kun je in een vroeg stadium van het ontwerpproces onderbouwde keuzes maken om later in het proces niet voor een verrassing te komen staan''

Mike Wubben

Nieuws

Genomineerd | Adriaan Dessing architectuurprijs
VG Visie | Samenwerking Wubben.Chan en Kampman Architecten levert slagkracht op
Zelfbouw kavels in Rotterdam
Samen creëren, samen genieten
𝗡𝗡 𝗠𝗮𝗿𝗮𝘁𝗵𝗼𝗻 𝗥𝗼𝘁𝘁𝗲𝗿𝗱𝗮𝗺 🏃‍♂️🏅
Samen successen vieren