wubben chan logo

Wat is datagedreven ontwerpen?

Datagedreven ontwerpen stelt data centraal en laat data software aansturen, in plaats van andersom. Ook worden software applicaties losgekoppeld van data. De aanpak vereist een open, verbonden ecosysteem, gecentreerd rond gegevens die modellen en documenten dynamisch met elkaar verbinden.

 

Het traditionele ontwerpproces

Het Bouw Informatie Model (BIM), zoals de naam het al aangeeft, zou alles over informatie(data) moeten gaan. Maar de realiteit ziet er heel anders uit: de meeste BIM-processen zijn gecentreerd rond modelgebaseerde workflows. Deze benadering houdt in dat modellen worden ontworpen op basis van bepaalde vereisten, waarna gegevens worden gegenereerd en gevalideerd. Het overdragen van die modellen aan de volgende projectpartner binnen de levenscyclus van het gebouw leidt vaak tot gegevensverlies, wat tot fouten kan leiden. En nog voordat de bouw zelf begint, moet het model opnieuw worden ontworpen.

Datagedreven ontwerpen binnen Wubben.Chan architecten

Wubben.Chan architecten is een bureau met een visie van een datagedreven organisatie. Binnen het bureau streven we naar ontwerpprocessen die efficiënter en accurater zijn. Geautomatiseerd en datagedreven ontwerpen zorgt ervoor dat we met minder inzet, verkorte doorlooptijden een constante kwaliteit kunnen leveren. Verschillende ontwerpoplossingen kunnen worden verkend en inzichtelijk gemaakt. Oplossingen kunnen worden geoptimaliseerd. Het geeft flexibiliteit voor het ontwerpproces, waardoor er geanticipeerd kan worden op wijzigingen. Datagedreven werken draagt bij aan het maken van betere beslissingen, met het behoud van de ontwerpvrijdheid.

Ben je benieuwd naar onze aanpak? Neem dan met ons contact op 0174 – 42 03 55.