wubben chan logo

Bedrijfsverzamelgebouw Fruitweg

Architectuur, Studio

Bedrijfsverzamelgebouw Fruitweg

Architectuur, Studio

Aan de Fruitweg in Den Haag bevinden zich een aantal monumentale panden uit de wederopbouwperiode die opeenvolgend gesitueerd zijn. Er tussenin bevindt zich een braakliggend terrein dat nu nog gebruikt wordt voor parkeren. Stedenbouwkundig kan deze plek worden beschouwd als een ‘ontbrekende bouwsteen’ die ingevuld zou moeten worden om het lint van gebouwen compleet te maken. Wubben.Chan is gevraagd om een bedrijfsverzamelgebouw te ontwerpen dat zich zorgvuldig laat inpassen in de omgeving.

In de buurt kenmerkt de wederopbouwarchitectuur zich door een eenduidige uitstraling met veel repetitie, een vaak gele baksteen en betonnen elementen in het gevelbeeld. Bovendien is er veel aandacht voor ambachtelijkheid. Deze kenwaarden vormden het uitgangspunt voor het ontwerp, maar zijn op een geheel eigentijdse manier toegepast om het gebouw klaar te stomen is voor de toekomst. De hoogwaardige, steenachtige materialen, en zorgvuldige detaillering geven het gebouw een bepaalde allure die thuishoort in dit deel van de stad.

Het kavel heeft een trapezium-achtige vorm, waar het ensemble van de drie gebouwdelen zijn oorsprong aan ontleent. Het gebouw volgt de rooilijnen van de Telexstraat en de Fruitweg en verankert zich daarmee in de stedenbouwkundige structuur. Om de twee gebouwdelen aan de straatzijden onderscheidend te houden, is het trappenhuis met entree, dat in het midden ligt, zo transparant mogelijk vorm te geven. In de imposante vliesgevel bevinden zich betonnen stijlen die refereren naar de monumentale belendende panden. De entree is ruimtelijk opzet met veel aandacht voor de materialisering van het interieur, zodat het ook zal fungeren als ontmoetingsplek. De trap springt in het oog door de gedurfde vormgeving en kleur, en nodigt uit om naar boven te lopen.

Op de tweede verdieping van het atrium bevindt zich een collectieve horeca ruimte, waar je kan genieten van een fantastisch 360 graden uitzicht.

Het gevelbeeld kenmerkt zich door het eenvoudig ritme van de penanten en de geheel doorlopende horizontale belijning. Ter plaatse van de plint is er gekozen voor een ambachtelijk metselverband, dat een verfijnde uitstraling geeft en de aansluiting op het maaiveld verzorgd. De grote glazen puien zorgen voor een levendige sfeer en benadrukken de relatie met de openbare ruimte. De entreedeuren zijn volledig in kleur en stijl mee ontworpen met het pand en laten je de degelijkheid van dichtbij ervaren. De reclamevoering is geïntegreerd in het totaalontwerp middels een betonnen gevelband. Het pand biedt de ideale huisvesting voor grote verscheidenheid aan bedrijvigheid.
Meer info
Project: Bedrijfsverzamelgebouw Fruitweg
Locatie: Den Haag
Oppervlakte: 3650 m²
Programma: Bedrijfsverzamelgebouw
Opdrachtgever: Alis Vastgoed
Architect: Wubben.Chan Architecten
Periode: 2022 - heden
Constructeur: Broersma Bouwadvies
Adviseur: Butek Bouwadvies
Werkzaamheden: ontwerp, bouwkundige engineering, bouwkundige detaillering, visualisaties