Architectenweb1

Architectenweb: Anterieure overeenkomst getekend voor UrbanParks in Rijswijk

De gemeente Rijswijk en gebiedsontwikkelaar VanWonen hebben een anterieure overeenkomst getekend voor de realisatie van UrbanParks. Het project behelst zeshonderd appartementen en 4.400 vierkante meter aan commerciële ruimten, verdeeld over meerdere volumes die zijn verbonden door een doorlopende plint. Kampman Architecten werkt samen met Wubben.Chan aan het ontwerp.

UrbanParks wordt gerealiseerd op de plek van enkele gesloopte kantoorgebouwen in het Havenkwartier, een bedrijventerrein met veel leegstand dat wordt herontwikkeld tot een nieuwe wijk. In deze wijk, die wordt gebouwd rond een stadshaven, komen 2.500 woningen. Daarnaast is er ruimte voor werkfuncties, horeca en recreatie.

UrbanPark moet een brede doelgroep bedienen, laat VanWonen weten. De woningtypologieën lopen uiteen van vierkamerappartementen tot kleine woningen voor jonge professionals en starters. De bewoners kunnen elkaar ontmoeten in gemeenschappelijke buitenruimten, zoals collectieve parkjes en daktuinen.

Het ontwerp voorziet tevens in het nodige groen, zowel aan de gevels als in de landschapsinrichting. Het gebouw en diens omgeving worden klimaatadaptief ontworpen. Overvloedig regenwater wordt opgeslagen zodat het gedoseerd kan afvloeien of kan worden hergebruikt. Parkeren wordt deels op de locatie zelf opgelost, met 220 parkeerplekken. Daarnaast komt in de buurt een parkeerhub.

Voor de realisatie van UrbanParks moet eerst het bestemmingsplan gewijzigd worden. De bouwstart is voorzien voor de eerste helft van volgend jaar, de oplevering volgt dan in 2027.

Havenkwartier
In het Havenkwartier zijn al meerdere projecten in ontwikkeling of zelfs al klaar. Zo zijn in een voormalig kantoorgebouw 62 kluswoningen gerealiseerd en worden dit voorjaar in een ander oud kantoorpand 142 appartementen opgeleverd. Verder staat onder meer het appartementencomplex Havenmeester, goed voor 195 woningen, op stapel.

VanWonen en Ridge ontwikkeling werken samen met de gemeente Rijswijk aan de ontwikkeling van het Havenkwartier.

Lees het artikel op Architectenweb.nl